Harskamp 8

Bouwen op historische grond

Bouwen op historische grond met hulp van de 3D laserscanner voor het inmeten

 

Van boerderij tot modern woonerf

Met de 3D laserscanner van Matterport zijn alle gebouwen op het erf van de historische boerderij ingemeten.

In Harskamp, net achter de Dorpsstraat, ligt boerderij ‘Groot Tepelenburg’. Tot 2018 een vervallen boerderij waar de laatste bewoonster Metje meer dan tien jaar geleden uit vertrok. Op dit moment wordt er hard gewerkt om het geheel een totale facelift te geven.

De origine van ‘Tepelenburg’ dateert al van eeuwen geleden. De bebouwing is in de tijd diverse keren gewisseld, maar de agrarische bestemming bleef gelijk. Zo is de koeienstal onmiskenbaar en ook de overblijfselen van de schaapskooi zijn gevonden. Vanuit deze schaapskooi werden de schapen de heide op geleid. Daarnaast zijn er in de diverse bijgebouwen ruimtes voor varkens, paarden en kippen te vinden.

Deze unieke boerderij verdiende een betere toekomst dan verval of nieuwbouw. Het plan is om in totaal vier vrijstaande woningen te realiseren met respect voor de dieren en de historie van de boerderij. Hiermee wordt een markant punt in Harskamp met een eigentijds tintje in zijn oude glorie hersteld.

Naast de bestaande boerderij met deel worden ook de korenschuur en de kapschuur omgevormd tot schuurwoningen. Met een vierde nieuw te bouwen ‘schuurwoning’ is de metamorfose van de boerderij compleet. Ook de aanwezige kleine gebouwen krijgen een nieuwe functie in dit plan.

Meer info over snel en goedkoop 3D scannen in de bouw vind u op de pagina bouw van deze site.

De metingen van deze boerderij zijn verder verwerkt door (Casper van den Akker) Akker Engineering.

 

VisueleXperience

Harskamp 8

SHARE THIS PAGE